Mededeling

De content kan niet goed weergeven
worden op te kleine schermen.
Voor gebruiksgemak raden wij aan de site met een groter scherm te bekijken.
Dit kan zijn groter mobiel scherm, tablet, laptop, desktop enz.


Adres & Contact gegevens

Opoe Sientje
Lindenberghaven 1c
6511 XT Nijmegen Nederland

Tel: +31 (0)6-131 161 84

Geschiedenis ‘Opoe Sientje’

Ondertussen een van de oudste schepen van Europa

Het historische schip ‘De Clasina’ werd in 2013 omgedoopt tot ‘Opoe Sientje’. Het schip is in 2011 aangekocht door Leon Berkers en verbouwd tot Bed & Breakfast en Museum. Nu is de Opoe Sientje een monument op het water, een lust voor het oog met een bijzondere sfeer.

De Opoe Sientje is een klipper met een van de mooiste lijnen en zeeg die er te vinden is in heel Europa. Deze klipper is gebouwd in 1885 in Millingen, 35 kilometer stroomopwaarts, en gebouwd door de familie Bodewes. Deze uit Groningen afkomstige scheepsbouwers bouwden voorheen zeevarende tweemast klippers en zijn vanwege geen vraag meer naar zeilschepen eind 1800 naar de Waal gekomen. Dit vanwege enorme vraag naar schepen die in verband met de industriële revolutie steenkool vanuit Rotterdam naar Duitsland brachten. De eerste zeventig jaar heeft de ‘Clasina’ gevaren op deze route. Naar aanleiding van een aanvaring in de mist, waar iedereen ternauwernood veilig van boord gekomen was , is de schipper met zijn schip gaan varen op de Maas en Brabantse en Belgische kanalen.

MUSEUM

Het museum heeft een collectie van veelal oude scheepsattributen uit de Nederlandse binnenvaart. Zoals oude motoren, waterkaarten en antieke houten katrollen, gedetailleerde scheepsmodellen, scheepsonderdelen en gebruiksvoorwerpen met vreemde namen.

Een deel van de expositie gaat over de Waalbrug en Nijmegen aan de Waal door de jaren heen. In de mastvoet is een bibliotheekje waar allerlei interessante boeken over de scheepvaart te vinden zijn. Interessant voor bezoekers van Nijmegen, maar ook voor Nijmegenaren zelf!

Voor kinderen hebben we ook wat leuke activiteiten bedacht rondom het schip.

In de gang van de Bed & Breakfast komt u van alles te weten over de geschiedenis van de Opoe Sientje en de Waalbrug.